sâmbătă, 21 iunie 2014

„Bucura-te de ziua de azi …”



Carpe diem, quam minimum credula postero” - Horaţiu, „Ode”, I, 2, 8

Marimea universala la care se raporteaza totul este TIMPUL; urmeaza spatiul s.a.m.d. …
… si timpul se compune/cuantifica/insumeaza prin CLIPE; astfel o clipa din prezent trece/se consuma/dispare si devine trecut si istorie.





 

Carpe diem” este indemnul de a constientiza efemerul si de a gusta/savura/delecta acest infinit mic - CLIPA !



„Carpe diem” este conditionata de faptul ca noi , dupa cum ne sugereaza psihologul Daniel Goleman de la Harvard in cartea sa deja celebra in Statele Unite ale Americii - Inteligenta Emotionala (1998), „decidem si gandim sub influenta sentimentelor.
Daniel Goleman subliniaza ca marea revolutie a anilor 2000 consta in revansa sentimentelor asupra inteligentei si respectiv a raportului/determinarii intre I.Q. si E.Q.
In mod traditional, puterea creierului este data de intelect (I.Q.), insa cu cat lumea devine mai complexa, inteligenta emotionala (E.Q.) trece pe primul plan, adica un fel de revansa/razbunare a sentimentelor asupra inteligentei.
Sfârşitul lumii (vremurilor/zilelor; apocalipsa/armaghedonul) sunt termeni escatologici în cele trei religii avra-amice (crestinism, iudaism si islam) şi în scenarii ale judecăţii de apoi din diverse alte religii neavra-amice. Acest final al universului a fost aşteptat de anumite societăţi oculte (mai ales creştine), pe baza diferitelor interpretări ale BIBLIEI şi tradiţiilor sacre ale profeţilor, dar şi pe baza diferitele sisteme de referinţă din fiecare calendar.
Dintre toate previziunile referitoare la Sfârşitul Lumii se pot enumera ca date fatidice/profetice anii 33, 666/999, 1000, 1013, 1033, 1492, 1584, 1666, 1844, 1899; data cea mai mediatizata a fost cea corespunzatoare sfarsitului calendarului Maiaş - 21 decembrie 2012 (21.12.2012).
Stiintific se considera că „Sfârşitul lumii” se va întâmpla în cele din urmă peste câteva sute de miliarde de ani odată cu moartea termică a universului.
Revenind, data <21.12.2012> se considera conventional nu <sfarsitul lumii> ci o schimbare majora (salt; fractura) a gandirii umane/constintei-filozofiei existentiale; cu alte cuvinte suprematia trairilor sufletesti ia locul spiritului materialist, al gandirii reci, al gestiunii sirurilor de cifre, al statisticilor si deciziilor luate la nivel statal/guvernamental si mai ales la nivel personal/individual.
Adevaratele valori se dovedesc a fi: intuitia, blandetea, simpatia, puterea de concentrare, intelegerea, empatia; viitorul apartine, pe deplin, E.Q.-ului.
O persoana inteligenta emotional este abilitata in patru domenii: identificarea emotiilor, intelegerea emotiilor, reglarea emotiilor si folosirea emotiilor. Inteligenta emotionala este cumulata din cinci factori esentiali: cunoasterea propriilor emotii, managementul emotiilor, motivare, recunoasterea emotiilor la altii (empatie) si relatiile interpersonale.
O sumara sinteza comparativa pe subiect/domeniu:

Intelectul – IQ (capul)


Inteligenta emotionala - EQ (inima)
+
-
+
++
·                     ne ajuta sa facem socoteli;
·                     ne ajuta sa procesam informatii;
·                     se bazeaza pe logica;
·                     ne ajuta sa rezolvam probleme;
·                     ne ajuta sa reusim la scoala;
in decursul vietii, IQ-ul este relativ constant;
·                     functioneaza bine, doar cand suntem calmi;
·                     functioneaza incet, sau in orice caz mai incet decat inteligenta emotionala; din aceasta cauza nu ne putem baza pe IQ, atunci cand ne aflam in situatii critice sau cand trebuie sa luam rapid decizii;
·                     este un predictor slab al succesului nostru in viata; (insa un bun predictor al succesului nostru in scoala traditionala);
ramane relativ constant, toata viata.
·                     ne ajuta sa ne intelegem pe noi insine si sa ne motivam;
·                     ne ajuta sa luam decizii (fara emotii nu poate fi luata nici o decizie);
·                     ne ajuta sa comunicam si sa ne intelegem mai bine cu alti oameni si sa construim relatii puternice, care dureaza;
·                     ne ajuta sa ne transformam;
·                     ne ajuta sa invatam din experienta;
·                     ne ajuta sa fim creativi;
ne ajuta sa reusim la locul de munca si in viata.
·                     functioneaza bine in orice situatie;
·                     functioneaza rapid – sau, in orice caz, mai repede decat IQ-ul; din aceasta cauza, ne putem baza pe EQ cand ne aflam in situatii critice sau cand trebuie sa luam rapid decizii;
este un predictor puternic al succesului nostru in viata; poate creste – chiar foarte mult.

Cercetarile au aratat ca succesul nostru la locul de munca sau in viata, depinde 80% de inteligenta emotionala si doar 20% de intelect. In cazul liderilor, inteligenta emotionala contribuie cu pana la 90%, la succes. Asta nu inseamna ca rolul I.Q.-ului trebuie neglijat. I.Q.-ul continua sa fie important – dar nu cel mai important; creierul omului, inainte de toate, este facut ca sa iubeasca.
De altfel, viata si experienta fiecarui individ arata ca, spre deosebire de I.Q., care nu se schimba mai deloc dupa adolescenta, inteligenta emotionala este, in mare parte, invatata si continua sa se dezvolte, pe masura ce inaintam in varsta si invatam sa cunoastem emotiile si sentimentele si sa le utilizam pozitiv. Poate ca nu intamplator se vorbeste in popor de maturizare – care, in fond, este potentialul pe care-l dobandim, de a invata abilitatile practice, bazate pe componentele E.Q.
Ca sa traiesti „clipa” si tot ce implica ea, trebuie ori sa fi naiv/ingenuu/candit – vezi bebelusii si pisicii cei mici care se agata/bucura de orice misca si chiar de umbre iluzorii ori sa fi matur/profund/cicatrizat de experiente tragice – cum suntem noi cei trecuti de varsta a 3-a si care ne taram prin grelele batraneti …
Ca sa traiesti „clipa” trebuie sa fi complet detasat de ansamblul/multitudinea/ conglomeratul prezentului si de indoielile/incertitudinile/intrebarile/spaimele a ce va fi „maine” sau regrete/pareri de rau/lacrimi pentru trecut si ce a fost „ieri!
Astfel se explica fericirea copilariei fiecaruia dintre noi, maretia/unicitatea si gandirea magnifica a unui duhovnic/pustnic-sihastru/parinte sau personalitati marcante/filozofi/mari ganditori s.a.m.d.
Numai asa te imbeti de un pahar de apa rece si limpede, simti mirosul cu mai putin/mult parfum al unei flori de camp, stai culcat in iarba si te infiori de o adiere de vant, privesti de la egal la egal o furnica care se lupta cu o uriasa greutate sau privind/visand spre cer plutesti pe o zdreanta de nor ori esti orbit de o raza de soare … altfel …
„Carpe diem” este Lapis philosophorum/El Iksir al fiecaruia dintre noi la nivelul/intensitatea specifica ego-ul sau álter égo in cazul unora mai ganditori/filozofi/sofisicati s.a.m.d.
Majoritatea dintre NOI, si eu pana la un anumit moment din trecutul apropiat, sunt prea lacomi/hapsani/nechibzuiti si vor sa „muste” intregul si nu se limiteaza numai la o particula; „viata ca o prada” trebuie inteleasa/interpretata/ si in special traita ca o succesiune de clipe best-ice/unice/nerepetabile si nu ca ritualul trantorului din stupul de albine care dupa zborul nuptial se prabuseste sub imensitatea orgasmului provocat de iubirea /dragostea/sexul - imperecherea cu mama/matca REGINA …
Extremele/situatiile limita sunt propice putintei/vointei/deciziei de a executa „Carpe diem”:
CLIPA este traita si de un ratacit in desert care dupa 30 de zile de foamete gaseste un scorpion ca sa-l manance, de un inotator care reuseste sa se arunce in barca numai cu un picior sfartecat/retezat de botul fierastrau al unui rechin, de un inecat care dupa 60 de minute de resuscitare simte buzele unei tinere paramedic de la ISU/Pompieri …






Pentru NOI (Rodica si Danu’) - CLIPA a fost momentul din noapte cand aveam cosmaruri ca Andra ne scapa din brate in haul negru al bolii/durerii si apoi ne trezeam plini de rece sudoare si realizam ca totul este doar un vis, au fost momentele de fericire/extaz/beatitudine /euforie cand o auzeam/simteam pe Andra ca isi reia respiratia normala dupa minute nesfarsite de lupta cu inspiratul/expiratul sacadat/suierat cand inima ei parea sa cedeze, este caldura care ne inunda cand Andra deschidea ochii si ne strangea de mana in semn ca durerea a trecut (dupa al 2/3 tramadol !) … si apoi, candida si generoasa, ne asigura: nu nimic Ada, am mintit mama/tata !




 

… si CLIPA sau „Carpe diem” este momentul cand reusesti sa ai propriul tau TIMP, instrumentul/dispozitivul/aparatul tau propriu/intim-interior/personal de masura/apreciere/modelare a TIMPULUI UNIVERSAL al VIETII; numai astfel reusesti sa-L incetinesti, sa-L opresti si sa-L sari … si chiar sa inchizi ochii si sa-L dai inapoi ca sa faci stop-cadru !

… si CLIPA sau „Carpe diem” este cand stai si aici si cand, cu gandul/spiritul/mintea, poti trece si dincolo si sa o gasesti/vezi/intalnesti/sa te bucuri/sa vorbesti cu „Iulia” fiecaruia dintre noi … iar eu, bineinteles, cu ANDRA, hoinarind prin/in castelul cu poarta/usa/intrarea de lespede din Campina unde (tatal) Hasdeu privea cerul cu stele ca sa regaseasca umbra/duhul unic/nerepetabil …

… si CLIPA sau „Carpe diem” … cu ANDRA … sa calatorim prin cerul cu stele ca sa regasim umbra/duhul unic/nerepetabil … pe ANDRA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu