miercuri, 10 septembrie 2014

Money, Money, Money sau RETETA FERICIRII



Trecem direct la subiect cu enumerarea succinta a fazelor/ideilor/capitolelor urmand ca fiecare dintre noi sa dezvolte/aprofundeze/detalieze/argumenteze/exemplifice acest “cuprins”.
Conditia fundamentala a discutiei este sa traiesti/sa fi in viata; cel mai important este deci sa fi sanatos !
Acestea find spuse si existand, se pune problema sa fi fericit; nu trebuie uitat ca peste toate troneaza/domina TIMPUL. Cand TIMPUL se termina – vorbim despre MOARTE sau mai exact nu mai vorbim …
Daca traim, suntem sanatosi si tindem spre o stare de fericire (in limita TIMPULUI dat de Dumnezeu pentru fiecare dintre noi !), cautam cu disperare o RETETA A FERICIRII.
In TOT si TOATE demersurile noastre trebuie sa credem TOTAL aplicand unul dintre cele 3 principii/postulate/axiome emise de Nicolae Aurelian Steinhardt (n. 29 iulie 1912 - d. 30 martie 1989) in Jurnalul fericirii: infinitul de rau ce ni se poate intampla/suferii/trai – este MOARTEA; RESTUL, absolut totul este bine si suportabil, peste care putem trece !
Trebuie rezolvata problema TIMPULUI trait; in raport de CLIPA fizica, momentele de fericire trebuiesc dilatate/pre-lungite, iar cele de rau/durere/suferinta/neplacute se impun a fi scurtate/estompate … Aici fiecare isi rezolva in mod particular situatia; in general solutiile sunt: credinta/religia, iubirea/dragostea, optimismul, loialitatea, natura, muzica s.a.m.d. Pentru protectia contra raului – certitudinea ca orice nu este egal/echivalent cu MOARTEA, adica oricand/maine este loc si de mai rau fata de astazi … Un pic de ne-simtire, de evitat meditatia/gandirea si, niciodata si sub nicio forma,sa nu ne comparam cu altii sau sa ne plangem de mila ! Cei slabi si neinspirati, apeleaza la alcool/droguri si intra in depresii …
Urmeaza capitolul BANI. Ceea ce este essential: viata/sanatatea/dragostea-iubirea nu se pot cumpara ! Totusi banii, desi nu aduc fericirea direct/nemijlocit, servesc/determina pentru (si au un rol essential) obtinerea puterii/controlului/deciziei/optiunilor, adica elemente/componente ale unor stari/sentimente/senzatii de fericire.


Ne-exagerand cam totul se invarte, este determinat, se obtine/rezolva/se cosmetizeaza cu/prin BANI … 
 Sunt nenumarate studii/documente/surse/referinte asupra raportului/interactiunii BANI - SOCIETATE:



  
Acum putem vorbi de urmatoarele aspecte:

TOTUL sau NIMIC

de la EXTAZ la AGONIE

din VIATA spre MOARTE


Adica cu BANI ai: TOTUL/EXTAZ/VIATA; fara BANI: NIMIC/AGONIE si chiar se ajunge pana la MOARTE (de exemplu fara banii necesari unui transplant de inima, ficat, transplant de maduva etc.) …

Subiectul/obiectul acestei postari sunt o categorie speciala de BANI si anume BITCOIN (i; ‘s; abreviat/simbolizat BTC); expunerea ce urmeaza reprezinta o incercare de sinteza a unei mici/reduse parti din datele de pe internet, dupa metoda textualista a lui Eugen Barbu. Cu alte cuvinte, la mamica mea acasa nu aveam nici maruntis in lei astfel incat gasesc normal sa utilizez/folosesc date din patrimoniul (infinit, in continua dezvoltare/adaugare/completare/detaliere) anonim al web-ului …
Pentru a fi concis/la obiect/correct/fluent in expunerea mea si a nu fi nevoit sa deschid prea multe paranteze sau sa cad in capcanele unor divagari conexe am rugamintea de a “rasfoi”/vizita/accesa site-ul http://bitcoin-romania.ro/ pentru neclaritati, completari, clarificari.




Ce este Bitcoin ?

Simplist/ordinar/comun - Bitcoin BTC este o moneda virtuala (o "cripto-valută"), adica mai precis niste bani digitali, pe net/inter-net; sistemul Bitcoin este o reţea consensuală ce oferă un nou sistem de plată şi bani complet digitali. Este primul sistem de plată peer-to-peer descentralizat susţinut de utilizatorii săi fără o autoritate centrală sau intermediari. Din perspectiva unui utilizator, Bitcoin reprezintă în mare bani cash pentru Internet.

 


 

Cine a creat Bitcoin ?

Conceptul numit Bitcoin a fost enunţat pentru prima oară în 1998 de către Wei Dai în lista de mail cypherpunks, sugerând ideea unei noi forme de bani ce foloseşte criptografia pentru a controla emiterea lor şi tranzacţiile, spre deosebire de a se baza pe o autoritate centrală (banca nationala sau interstatala !). Primele specificaţii şi validarea conceptului au fost publicate în 2009 într-o listă de mail dedicată criptografiei de către o entitate misterioasa apelat/autointitulata „Satoshi Nakamoto” (vrand sa sugereze ca este o persoana fizica !).
Anonimitatea lui Satoshi a ridicat deseori îngrijorări nejustificate, multe dintre ele legate de neînţelegerea naturii open source a Bitcoin. Protocolul şi software-ul Bitcoin sunt publicate liber şi orice programator din lume poate vedea codul sau să-şi facă propria versiune modificată a software-ului Bitcoin. Ca şi programatorii actuali, influenţa entitatii „Satoshi” a fost limitată de faptul că schimbările făcute/realizate de acest initiator/”parinte” trebuiesc să fie adoptate de ceilalţi jucatori din sistem/net/inter-net şi din aceasta cauza „el” nu a mai avut control asupra Bitcoin si, poate, din aceasta cauza s-a retras/disparut …

Cine controlează reţeaua Bitcoin ?

Nimeni nu controlează reţeaua Bitcoin aşa cum nimeni nu deţine tehnologia din spatele emailului. Bitcoin este controlat de către toţi utilizatorii Bitcoin din toată lumea. În timp ce programatorii îmbunătăţesc software-ul, ei nu pot forta o schimbare în protocolul Bitcoin pentru că toţi utilizatorii sunt liberi să aleagă ce software şi ce versiune să folosească. Pentru a rămâne compatibili unii cu alţii, toţi utilizatorii trebuie să folosească software ce respectă aceleaşi reguli. Bitcoin poate lucra corect doar atunci când există un consens între toţi utilizatorii. Aşa că, toţi utilizatorii şi programatorii au o motivaţie puternică pentru a proteja acest consens.
Orice persoană care participă la reţeaua bitcoin deţine un Portofel care conţine un număr arbitrar de perechi de chei criptografice. Cheile publice sau adrese bitcoin funcţionează ca punctul terminal de primire a tuturor plăţilor. Adresele nu conţin nicio informaţie despre deţinătorul lor şi sunt în general anonime. Adresele în formă care pot fi citite de om sunt şiruri de numere şi litere aleatorii lungi de aproximativ 33 de caractere, întotdeauna începând cu cifra 1, de forma 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W. Utilizatorii bitcoin pot deţine multiple adrese, şi de fapt pot genera noi adrese fără limite practice, deoarece generarea unei noi adrese necesită relativ puţină putere computaţională, echivalentul la a genera o pereche de chei public/private, şi nu necesită niciun contact cu vreun nod din reţea. Crearea de adrese de unică folosinţă ajută la menţinerea anonimatului utilizatorului.


Cum funcţionează Bitcoin ?

Din perspectiva unui utilizator obişnuit, Bitcoin nu este nimic mai mult decât o aplicaţie pe telefon sau un program pe calculator ce oferă un portofel personal Bitcoin şi permite unui utilizator să trimită şi să primească bitcoini prin el. Acesta este modul în care funcţionează Bitcoin pentru majoritatea utilizatorilor.
În culise, reţeaua Bitcoin distribuie un registru public denumit "lanţul de blocuri". Acest registru conţine fiecare tranzacţie procesată vreodată, permiţând calculatorului unui utilizator să verifice validitatea fiecărei tranzacţii. Autenticitatea fiecarei tranzacţii este protejată de semnăturile digitale ce corespund cu adresele de unde au fost trimişi bitcoinii, permiţând tuturor utilizatorilor să aibă control total asupra trimiterii de bitcoini din adresele lor Bitcoin personale. Adiţional, oricine poate procesa tranzacţii folosind puterea computaţională a hardware-ului specializat şi să fie răsplătiţi cu bitcoini pentru acest serviciu. Acest lucru este adesea denumit "minat".
Bitcoin este folosit de un număr tot mai mare de afaceri şi persoane. Acestea includ afaceri fizice, cum ar fi restaurante, firme de avocatură, săli de fitness şi servicii online populare cum ar fi Namecheap, WordPress, Reddit şi Flattr. În timp ce Bitcoin rămâne un fenomen relativ nou, acesta creşte rapid. În luna Martie 2014, valorarea tuturor bitcoinilor aflaţi în circulaţie depăşea suma de 8 miliarde de dolari şi bitcoini în valorare de milioane de dolari fiind schimbaţi zilnic.
Bitcoinii conţin cheia publică a deţinătorului actual (adresă). Când un utilizator A transferă o sumă către utilizatorul B, A renunţă la proprietatea pe bitcoinii trimişi prin adăugarea cheii publice a utilizatorului B şi semnându-i cu propria cheie privată. Aceste difuzează aceşti bitcoini cu un mesaj potrivit, tranzacţia, în reţeaua bitcoin. Restul nodurilor din reţea validează semnăturile criptografice şi sumele tranzacţiei înainte de a o accepta. Tranzacţiile sunt realizate prin intermediul unui „portofel Bitcoin” (Bitcoin wallet), o aplicaţie sau serviciu care se conectează la reţeaua Bitcoin şi permite păstrarea şi tranzacţionarea monedei cu orice alt utilizator.
Bitcoin este un ecosistem plin de inovaţie aflat într-o continuă expansiune şi sunt oportunităţi de afaceri ce includ şi riscuri. Nu există nici o garanţie că Bitcoin va continua să crească deşi s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid până acum. Investirea de timp şi resurse în Bitcoin necesită totuşi o înclinaţie antrepenorială.
Bitcoin este la fel de virtual ca şi cardurile de credit sau soluţiile de online banking folosite de oameni zi de zi. Bitcoin poate fi folosit pentru a efectua plăţi online sau în magazine ca orice altă formă de bani. Bitcoinii de asemenea pot fi tranzacţionaţi în forme fizice, cum ar fi monezile Casascius, dar a plăti folosind telefonul mobil este de obicei mai convenabil. Balanţele Bitcoin sunt stocate într-o enormă reţea distribuită de date şi nu pot fi modificate fraudulent de nimeni. Cu alte cuvinte, utilizatorii Bitcoin au control exclusiv asupra propriilor fonduri şi bitcoinii nu pot dispărea pur şi simplu doar pentru că sunt virtuali.
Există diverse metode de a face bani cu Bitcoin cum ar fi mineritul, speculatul sau pornirea de noi afaceri. Toate aceste metode sunt competitive şi nu există nici o garanţie a profitului. Este datoria fiecăruia de a evalua costurile şi riscurile unui astfel de proiect.


De ce au oamenii încredere în Bitcoin?

Majoritatea încrederii pe care oamenii o au în Bitcoin vine din faptul că nu necesită încredere deloc. Bitcoin este în întregime open-source (http://opensource.com/resources/what-open-source) şi descentralizat. Asta înseamnă că oricine are acces la întregul cod sursă oricând. Orice programator din lume poate deci să verifice exact cum funcţionează Bitcoin. Toţi bitcoinii aflaţi în existenţă şi toate tranzacţiile pot fi consultaţi în timp real de către toată lumea. Toate plăţile pot fi făcute fără implicarea unei părţi terţe şi tot sistemul este protejat de către algoritmi criptografici foarte puternici verificaţi de comunitate asemănători cu cei folosiţi în banking-ul online. Nici o organizaţie sau individ nu poate controla Bitcoin, iar reţeaua rămâne securizată chiar dacă nu toţi utilizatorii sunt de încredere.

Cum achiziţionăm bitcoini?

·                     Ca plată pentru bunuri şi servicii;
·                     Cumpără bitcoini de la un exchange de Bitcoin;
·                     Schimbă bitcoini cu cineva din apropierea ta;
·                     Câştigă bitcoini intr-un mod competitiv prin minerit.
În timp ce este posibil să găseşti persoane ce doresc să vândă bitcoini plătind prin card de credit sau PayPal, majoritatea exchange-urilor nu oferă finanţare prin aceste mijloace de plată. Acest lucru se întâmplă din cauza cazurilor în care cineva cumpără bitcoini folosind PayPal, doar ca mai târziu să-şi recupereze jumătatea lor din tranzacţie. Acest procedeu este denumit în general chargeback.

Cât de dificil este să facem plăţi cu Bitcoin ?

Este mai uşor să faci tranzacţii cu Bitcoin decât să faci cumpărături cu un card de debit sau de credit, acestea putând fi primite fără un cont de comerciant. Plăţile sunt făcute direct dintr-o aplicaţie portofel, fie de pe calculatorul sau mobilul tău, introducând adresa recipientului, suma, şi apăsarea butonului Trimite. Pentru a face şi mai uşoară introducerea adresei recipientului, multe portofele pot obţine adresa prin scanarea unui cod QR sau alăturarea a două telefoane ce beneficiază de tehnologia NFC.





Care sunt avantajele Bitcoin ?

·                     Libertatea plăţilor - Este posibil să trimiţi şi să primeşti orice sumă de bani instant oriunde în lume la orice oră (fără zile în care băncile sunt închise !), fără limite impuse. Bitcoin permite utilizatorilor săi să aibă control deplin asupra banilor lor;
·                     Taxe foarte mici - Plăţile Bitcoin sunt în momentul de faţă procesate fie fără taxe sau cu taxe extrem de mici. Utilizatorii pot include opţional o taxă pentru a beneficia de prioritate în procesarea tranzacţiei, ce rezultă într-o confirmare mai rapidă a tranzacţiilor de către reţea. Aceste servicii fiind bazate pe Bitcoin, ele pot fi oferite cu taxe mult mai mici decât PayPal sau reţele de carduri de credit;
·                     Mai puţine riscuri pentru comercianţi - Tranzacţiile Bitcoin sunt sigure, ireversibile şi nu conţin informaţii personale ale clientului. Acest lucru protejează comercianţii de pagube cauzate de fraudă sau chargeback-uri fraudulente şi nu este necesară conformarea PCI. Comercianţii pot să se extindă cu uşurinţă către noi pieţe unde ori nu sunt disponibile cardurile de credit ori ratele de fraudă sunt inacceptabil de înalte. Rezultatele nete sunt taxe mai mici, pieţe mai extinse şi costuri administrative mai mici;
·                     Securitate şi control - Utilizatorii Bitcoin au un control total asupra tranzacţiilor; este imposibil pentru comercianţi să forţeze taxe sau plăţi nedorite sau ascunse aşa cum se poate întâmpla prin alte metode de plată. Plăţile Bitcoin pot fi făcute fără că informaţii personale să fie legate de tranzacţie. Acest lucru oferă protecţie crescută împotriva furtului de identitate. Cei ce folosesc Bitcoin pot de asemenea să-şi protejeze banii prin backup şi criptare;
·                     Transparent şi neutru - Toate informaţiile despre masa monetară a Bitcoin sunt disponibile oricând în lanţul de blocuri putând fi verificate de oricine şi folosite în timp real. Nici un individ sau organizaţie nu poate controla sau manipula protocolul Bitcoin deoarece este sigur din punct de vedere criptografic. Asta permite ca Bitcoin să fie complet neutru, transparent şi previzibil.
·                      

 

Care sunt dezavantajele Bitcoin?

·                     Gradul de acceptare - Mulţi oameni încă nu au auzit de Bitcoin. În fiecare zi, din ce în ce mai multe firme acceptă bitcoini pentru că îşi doresc avantajele asociate cu aceasta, dar lista este încă mică şi trebuie să mai crească pentru a beneficia de efectul de reţea;
·                     Volatilitatea - Totalul valorii bitcoinilor în circulaţie şi numărul de firme ce folosesc Bitcoin este încă foarte mic faţă de ce ar putea fi. Aşa că, evenimente relativ mici, specule, sau activităţile anumitor firme pot influenţa major preţul. În teorie, această volatilitate se va micşora pe măsură ce pieţele Bitcoin şi tehnologia se va matura. Nu a mai existat niciodată o astfel de monedă, aşa că este destul de dificil (şi palpitant) să ne imaginăm ce se va întâmpla;
·                     Dezvoltare continuă - Software-ul Bitcoin este încă într-un stadiu beta cu multe opţiuni încă incomplete aflate în dezvoltare activă. Noi unelte, opţiuni şi servicii sunt în curs de dezvoltare pentru a face Bitcoin mai sigur şi mai accesibil pentru mase. Unele dintre ele încă nu sunt gata pentru toată lumea. Majoritatea afacerilor ce au la bază Bitcoin sunt la început şi nu oferă încă vreo asigurare. În general, Bitcoin este încă în faza de maturare.

 

Cum sunt creaţi bitcoinii ?

Bitcoini noi sunt generaţi printr-un proces competitiv şi descentralizat numit "minerit". Acest proces implică şi o răsplată pentru acele persoane ce oferă acest serviciu. Minerii Bitcoin procesează tranzacţii şi securizează reţeaua folosind hardware specializat şi colectează bitcoini nou creaţi în schimbul muncii depuse.
Protocolul Bitcoin este creat în aşa fel încât noi bitcoini sunt creaţi la o rată fixă. Aceasta face ca mineritul de Bitcoin să fie o afacere foarte competitivă. Când mai mulţi mineri se alătură reţelei, devine surprinzător de dificil pentru a face un profit şi minerii trebuie să devină mai eficienţi pentru a-şi micşora costurile de operare. Nici o autoritate centrală sau programator nu are puterea necesară pentru a controla sau manipula sistemul pentru a-şi mări profitul personal. Fiecare nod Bitcoin din lume va respinge orice se abate de la regulile pe care se aşteaptă sistemul să le urmeze.
Bitcoinii sunt creaţi într-o rată descrescătoare şi previzibilă. Numărul de noi bitcoini creaţi în fiecare an este înjumătăţit periodic până când generarea de bitcoini se opreşte complet în momentul în care vor exista 21 de milioane de bitcoini. În acest punct, minerii Bitcoin vor fi răsplătiţi probabil exclusiv din numeroasele mici taxe de tranzacţie.

 

Ce determină preţul unui bitcoin?

Preţul unui Bitcoin este dictat de cerere şi ofertă. Când cererea de bitcoini creşte, creşte şi preţul, iar când cererea scade, scade şi preţul. Există un număr limitat de bitcoini aflaţi în circulaţie şi bitcoini noi sunt creaţi într-un ritm constant şi descrescător, ceea ce înseamnă că cererea trebuie să urmeze acest model de inflaţie pentru a menţine preţul stabil. Pentru că Bitcoin este încă o piaţă relativ mică comparativ cu ce ar putea deveni, nu este nevoie de sume enorme de bani pentru a mişca preţul pieţei într-o direcţie sau altă, preţul unui bitcoin fiind încă foarte volatil.

 

Nu cumva Bitcoin îi favoritizează pe cei ce au investit la început ?

Unii investitori iniţiali au un număr mare de bitcoini pentru că au riscat mai mult şi au investit timp şi resurse într-o tehnologie nouă ce nu era încă folosită de nimeni şi care era mult mai greu de securizat corespunzător. Mulţi investitori iniţiali au cheltuit sume mari de bitcoini de mai multe ori înainte ca aceştia să devină valoroşi sau au cumpărat doar sume mici de bitcoini şi nu au făcut un profit uriaş. Nu este nici o garanţie că preţul unui bitcoin va creşte sau scădea. Acest lucru este foarte similar cu a investi într-o companie aflată la început care poate ulterior să crească în valoare şi popularitate, sau nu. Bitcoin este încă în faza incipientă şi a fost proiectat să fie un proiect pe termen lung; este greu de imaginat cum ar putea fi făcut să fie mai puţin profitabil pentru investitorii iniţiali şi utilizatorii de azi pot sau nu să devină investitorii iniţiali de mâine.

 

Numărul finit de bicoini nu este o limitare ?

Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazează pe încrederea într-un emitent central. Bitcoin foloseşte o bază de date distribuită peste noduri ale unei reţele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzacţiile şi se foloseşte de criptografie pentru a furniza funcţii de bază pentru securitate cum ar fi asigurarea că bitcoinii nu pot fi cheltuiţi decât de cel care îi deţine şi decât o singură dată.
Construcţia monedei Bitcoin permite deţinerea şi transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvaţi pe un computer personal sub forma unu fişier portofel sau pot fi stocaţi cu un serviciu de portofel a unei terţe părţi, iar în ambele cazuri bitcoinii pot fi trimişi prin intermediul internetului oricărei persoane cu o adresă Bitcoin. Topologia de la egal la egal şi lipsa unei administraţii centrale fac nefezabil ca o autoritate, un guvern, etc. să manipuleze valoarea Bitcoinului sau să introducă inflaţie prin producerea lor.
În luna februarie a anului 2014 existau peste 12.000.000 bitcoini. La preţurile curente, valoarea cumulativă a monedelor Bitcoin emise (indicator echivalent cu capitalizarea de piaţă) depăşeşte 7 miliarde USD.
Bitcoin este unic prin faptul că doar 21 de milioane de bitcoini vor fi creaţi vreodată. Însă, asta nu va fi niciodată o limitare pentru că bitcoinii pot fi divizaţi până la 8 zecimale(0.000 000 01 BTC) şi chiar şi mai multe dacă va fi nevoie pe viitor. Pe măsură ce mărimea medie a unei tranzacţii scade, tranzacţiile pot fi denominate în subunităţi ale unui bitcoin, cum ar fi milibitcoini(1 mBTC sau 0.001 BTC).

 

Cât va costa taxa de tranzacţie ?

Majoritatea tranzacţiilor pot fi procesate fără taxe, dar utilizatorii sunt încurajaţi să plătească o mică taxă voluntară pentru o confirmare mai rapidă a tranzacţiei şi pentru a remunera minerii. Atunci când taxele sunt necesare, ele în general nu depăşesc câţiva cenţi. Clientul tău Bitcoin va încerca de regulă să estimeze o taxă aproximativă atunci când aceasta este necesară.
Taxele de tranzacţie sunt folosite ca o protecţie împotriva utilizatorilor ce trimit tranzacţii în încercarea de a supraîncărca reţeaua. Modul exact în care funcţionează taxele este încă în lucru şi se va schimba în timp. Pentru că taxa nu este legată de suma de bitcoini trimişi, aceasta ar putea să pară fie extrem de mică(0.0005 BTC pentru un transfer de 1,000 BTC) sau nedrept de mare(0.004 BTC pentru o plata de 0.02 BTC). Taxa este definită de atribute cum ar fi datele din tranzacţie şi recurenţa tranzacţiei. De exemplu, dacă primeşti un număr mare de tranzacţii de mică valoare, atunci taxele pentru a trimite vor fi mai mari. Asemenea plăţi sunt comparabile cu plata notei de la restaurant în monezi de 50 de bani. Cheltuirea rapidă a unor sume mici de bitcoini s-ar putea să necesite de asemenea o taxă. Dacă activitatea ta urmăreşte un şablon de tranzacţii obişnuite, atunci taxele vor rămâne foarte mici.

 

Ce se întâmplă dacă primesc bitcoini când calculatorul este oprit ?

Totul va fi bine. Bitcoinii vor apărea atunci când vei deschide aplicaţia ta portofel. Bitcoinii de fapt nu sunt primiţi de către portofelul de pe calculatorul tău, ei sunt anexaţi într-un registru public ce este distribuit de către toate calculatoarele conectate la reţea. Dacă primeşti bitcoini atunci când clientul tău portofel este oprit şi mai târziu îl porneşti, acesta va începe să descarce blocuri şi să prindă din urmă orice tranzacţie de care nu ştia până acum, iar bitcoinii tăi vor apărea eventual ca şi cum abia i-ai primit. Portofelul tău este necesar doar atunci când vrei să cheltui bitcoini.

 

Ce este mineritul de Bitcoin ?

Minatul este procedeul prin care se consumă putere de calcul pentru a procesa tranzacţii, securiza reţeaua, dar şi pentru a menţine toată lumea din reţea sincronizată. Poate fi privit ca un fel de data center Bitcoin cu excepţia că este construit să fie complet descentralizat, minerii operând în toate ţările şi niciun individ nu are control asupra reţelei. Acest proces este numit "minerit" ca o analogie a mineritului aurului deoarece este de asemenea un mecanism temporar folosit pentru a emite noi bitcoini. Spre deosebire de mineritul de aur, mineritul de Bitcoin oferă o recompensă în schimbul unor servicii utile necesare pentru a opera o reţea de plăţi securizată. Minatul va fi necesar şi după ce ultimul bitcoin este emis.

 

Cum funcţionează mineritul de Bitcoin ?

Oricine poate deveni un miner de Bitcoin prin rularea unui program de minerit folosind hardware specializat. Software-ul de minerit ascultă după tranzacţii emise prin reţeaua peer-to-peer şi face calcule necesare pentru a procesa şi confirma aceste tranzacţii. Minerii de Bitcoin fac această muncă deoarece sunt răsplătiţi prin taxele de tranzacţie plătite de utilizatori pentru procesări mai rapide ale tranzacţiilor, plus bitcoini nou creaţi conform unei rate fixe.
Pentru ca noi tranzacţii să fie confirmate, acestea trebuiesc să fie incluse într-un bloc alături de o dovadă matematică a muncii depuse. Aceste dovezi sunt foarte greu de generat pentru că nu este nici o cale de a le genera decât prin a încerca efectuând miliarde de calcule pe secundă. Aceste dovezi sunt calculate de mineri înainte ca blocurile lor să fie acceptate de reţea şi înainte ca ei să fie recompensaţi. Cu cât mai mulţi oameni minează, dificultatea de a găsi blocuri valide este mărită automat de către reţea pentru a se asigura că timpul mediu de găsire a unui bloc este egal cu 10 minute. Ca rezultat, mineritul este o afacere foarte competitivă unde niciun miner individual nu are control asupra ce este inclus în lanţul de blocuri.
Dovada muncii depuse este de asemenea făcută în aşa fel încât depinde de blocul anterior pentru a forţa o ordine cronologică în lanţul de blocuri. Acest lucru face inversarea tranzacţiilor anterioare exponenţial mai dificilă pentru că necesită recalcularea dovezilor de muncă pentru toate blocurile următoare. Când două blocuri sunt găsite în acelaşi timp, minerii lucrează în primul bloc pe care îl primesc şi trec pe cel mai lung lanţ de blocuri imediat ce următorul bloc este găsit. Asta face ca mineritul să fie sigur şi să menţină un consens global bazat pe puterea de procesare.
Minerii de Bitcoin nu sunt capabili de a trişa prin mărirea recompensei proprii sau prin procesarea de tranzacţii fraudulente ce ar putea corupe reţeaua Bitcoin pentru că toate nodurile Bitcoin vor refuza orice bloc ce conţine date invalide conforum regulilor protocolului Bitcoin. În consecinţă, reţeaua rămâne sigură chiar dacă nu toţi minerii de Bitcoin sunt de încredere.

 

Cum ajută mineritul ca Bitcoin să fie sigur ?

Mineritul creează echivalentul unei loterii competitive în care este extrem de dificil ca cineva să adauge consecutiv noi blocuri de tranzacţii în lanţul de blocuri. Acest lucru protejează neutralitatea reţelei prin prevenirea unui individ să aibă destulă putere să blocheze anumite tranzacţii. De asemenea previne situaţia în care cineva încearcă să înlocuiască părţi ale lanţului de blocuri pentru a inversa propriile cheltuieli, ce ar putea fi folosit pentru a frauda alte persoane. Mineritul face inversarea unei tranzacţii anterioare exponenţial mai grea prin faptul că necesită rescrierea tuturor blocurilor ce urmează după acea tranzacţie.

 

De ce am nevoie pentru a mă apuca de minerit ?

În zilele timpurii ale Bitcoin, oricine putea găsi un nou bloc folosind procesorul calculatorului personal. Pe măsură ce tot mai mulţi oameni au început să minerească, dificultatea de a găsi noi blocuri a crescut foarte mult până în punctul în care astăzi singura metodă eficientă de minerit este folosind hardware specializat. Poţi vizita BitcoinMining.com pentru mai multe informaţii.

 

Este Bitcoin sigur ?

Tehnologia Bitcoin - protocolul şi criptografia - au un palmares de securitate impresionant, iar reţeaua Bitcoin este probabil cel mai mare proiect de calcul distribuit din lume. Cea mai comună vulnerabilitate a Bitcoin este eroarea umană din partea utilizatorului. Fişierele portofofelului Bitcoin ce păstrează cheile private necesare pot fi şterse din greşeală, pierdute sau furate. Acest lucru este similar cu banii cash păstraţi într-o formă digitală. Din fericire, utilizatorii pot respecta practici de securitate pentru a-şi proteja banii sau să folosească furnizori de servicii ce oferă niveluri bune de securitate şi asigurare împotriva furtului sau pierderii.

 

Nu a fost Bitcoin hackuit în trecut ?

Regulile protocolului şi ale criptografiei folosite de Bitcoin au deja ani de zile de când au apărut, ceea ce indică un concept bine proiectat şi construit. Dar, erori de securitate au fost găsite şi remediate în timp în diverse implementări software. Ca orice altă formă de software, securitatea software-ului Bitcoin depinde de viteza cu care problemele sunt găsite şi rezolvate. Cu cât mai multe astfel de probleme sunt descoperite, cu atât Bitcoin se apropie de maturitate.
Adesea există concepţii greşite despre furturi şi breşe de securitate ce s-au întâmplat pe diverse exchange-uri şi companii care se ocupă cu Bitcoin. Deşi aceste evenimente sunt nefericite, niciuna nu implică Bitcoin însuşi fiind hackuit, nici nu implică greşeli în felul în care Bitcoin este construit; aşa cum spargerea unei bănci nu înseamnă că leul românesc este compromis. Pe de altă parte, este corect să spunem că un set complet de bune practici şi soluţii intuitive de securitate sunt necesare pentru a oferi utilizatorilor o protecţie mai bună a banilor lor şi pentru a reduce riscul general de furt sau pierdere. Pe parcursul ultimilor ani, asemenea atribute de securitate au fost rapid dezvoltate, cum ar fi criptarea portofelului, portofele offline, portofele hardware şi tranzacţii multi-semnătură.

 

Pot utilizatorii să comploteze împotriva Bitcoin ?

Protocolul Bitcoin este imposibil de schimbat aşa uşor. Orice client Bitcoin ce nu respectă aceleaşi reguli nu poate impune propriile sale reguli în faţa altor utilizatori. Conform specificaţiilor actuale, cheltuirea dublă nu este posibilă pe acelaşi lanţ de blocuri, nici cheltuirea de bitcoini fără o semnătură validă. Aşa că, nu este posibil să se creeze sume necontrolate de bitcoini pur şi simplu, să se cheltuie bitcoinii altei persoane, sa fie coruptă reţeaua, sau altceva similar.
Pe de altă parte, o majoritate de mineri poate alege în mod arbitrar să blocheze sau să inverseze tranzacţii recente. O majoritate de utilizatori pot de asemenea să facă presiuni pentru ca nişte schimbări să fie făcute. Pentru că Bitcoin funcţionează corect doar atunci când există un consens complet între toţi utilizatorii, schimbarea protocolului poate fi foarte dificilă şi necesită o majoritate copleşitoare de utilizatori să adopte schimbările în aşa fel încât restul utilizatorilor să nu aibă altă opţiune decât să se alăture. Ca o regulă generală, este greu de imaginat de ce un utilizator de Bitcoin ar alege să adopte orice schimbare ce ar putea să-i compromită proprii bani.