duminică, 21 decembrie 2014

rondoul


 

Rondoul este o manevra specifica navigatiei maritime cand o nava INTOARCE carma cap compass (stanga/dreapta), deci SCHIMBA cursul de mars initial cu 180 grd.

rondoul … deci o INTOARCERE/SCHIMBARE
În seara zilei de 23 august 1944, Regele Mihai a citit la radio proclamaţia către ţară, în care anunţa ruperea relaţiilor diplomatice cu Germania şi încheierea armistiţiului cu Naţiunile Unite.
La circa o oră după ce înregistrarea proclamaţiei Regelui către ţară, în care erau anunţate lovitura de stat şi încetarea ostilităţilor cu Aliaţii, aceasta a fost difuzată la radio la ora 22:12: „În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală … ”; deci o INTOARCERE/SCHIMBARE …
Anterior Regele l-a întrebat pe colonelul Dămăceanu de cât timp avea nevoie pentru a definitiva partea ce-i revenea din planul de acţiune, adică să cucerească Palatul Telefoanelor şi staţia de radio nationala …
În seara următoare, la 21 august, planul conceput în ziua precedentă de Rege şi consilieri a fost aprobat de membrii BND (Blocul National-Democratic este o expresie a conlucrării PNŢ, PNL, PSD şi PCR în vederea înlăturării regimului antonescian şi a desprinderii României de Germania.), la ultima şedinţă cu participare completă dinainte de lovitura de stat. Au participat Regele, Maniu, Brătianu, Pătrăşcanu, Titel Petrescu, Grigore Niculescu-Buzeşti, Ion Mocsonyi-Styrcea (mareşalul Palatului), generalul Constantin Sănătescu şi Mircea Ionniţiu (secretarul personal al regelui). In final s-a hotarat inlaturarea/anihilarea Maresalului Antonescu in ziua de 26 august, dar lucrurile se precipita si evenimentele au loc pe 23 august 1944.
Ion Antonescu a sosit la Palat la ora 16:05 si face un expozeu al situatiei de pe front …
Există mai multe variante cu privire la răspunsul Regelui la discursul lui Antonescu. O vom relata pe cea acceptată de cei mai mulţi istorici: „Domnule mareşal, am ascultat expunerea dv., consider situaţia foarte gravă, care pune în pericol chiar existenţa neamului românesc. Din această cauză vă demit din funcţia de conducător al statului” ….
Emil Bodnaras (1904-1976) a participat ca reprezentant al PCR (sub numele conspirat de „inginerul Ceauşu”) la actiunea de arestare a mareşalului Antonescu; a sosit la Palatul regal împreună cu Lucretiu Patrascanu, in jur de 21,30. Revine apoi a doua zi la ora 4 cu o echipă de comunişti pentru a-i prelua pe Ion şi Mihai Antonescu din arestul improvizat in Palatul Regal (camera seif blindata unde era depozitata faimoasa colectie de timbre a coroanei) şi a-i duce într-o casă conspirativă din Vatra Luminoasă ….
După arestarea mareşalului Ion Antonescu, Comandamentul Militar al Capitalei a transmis în secret ordinul cu indicativul „Stejar, extremă urgenţă” prin care s-a dispus intrarea trupelor în dispozitiv de luptă şi începerea operaţiunilor militare împotriva forţelor Wehrmachtului. Cuvântul „stejar” însemna că ordinul fusese dat de Regele Mihai I al Romaniei, care locuia în Vila Stejar, denumită după biserica aflată în spatele Palatului Regal …. deci „Stejar, extremă urgenţă” este primulrondoul …  INTOARCERE/SCHIMBARE” din istoria moderna a Romaniei … pe 24 august Regele Mihai paraseste capitala si se ascunde pentru a nu cădea în mâinile nemţilor ….
… la 31 august, la două zile după ce trupele sovietice au intrat în Bucureşti, grupul de arestaţi a fost predat de către Bodnaraş generalului-locotenent Tevcenkov şi generalului-maior Nikolai Burenin, comandantul trupelor sovietice din Bucureşti, din ordinul generalului (mai târziu mareşal) Rodion Malinovski, comandantul forţelor sovietice din România ….

rondoul … deci o INTOARCERE/SCHIMBARE
… a se vedea si Ion Cristoiu: [În 23 februarie 1990, la nici două luni de la evenimentele din decembrie 1989, în atmosfera de tămîiere a Maselor care se revoltaseră împotriva Dictatorului, iscăleam în săptămînalul Expres eseul „22 decembrie 1989 - O după amiază cu prea multe întrebări”, prin care puneam la îndoială tezele oficiale despre caracterul spontan al întîmplărilor care au dus la fuga lui Ceauşescu] ….
Se transmite marilor unitati ordinul de executare imediata a indicativului „Radu Cel Frumos“ - alarma de luptă ... se distribuie muniţie de război, se scot transportoarele amfibii blindate, tancurile, infanteria este imbarcata in autocamioane, autotunuri si tehnica de artilerie ...  alarma de luptă a fost ordonată de ministru apărării naţionale, generalul colonel Vasile Milea ...
Trecerea armatei de la starea de pace la starea de război se executa conform „Ordinului General 44-M din 19. 08 1987”, ordin elaborat de ministrul Apărării Naţionale, în baza Constituţiei Republicii Socialiste România, Titlul III, Articolul 43, punctele 23-24, atribuţiile Marii Adunări Naţionale referitoare la declararea mobilizării parţiale sau generale şi la declararea starii de război, Articolul 64, punctele 7 şi 8, referitoare la declararea, de către Consiliul de Stat, a mobilizării parţiale, generale sau a stării de război.
În situaţia excepţională, în care o forţă străină declanşa prin surprindere acţiuni militare împotriva României, caz în care nu mai exista posibilitatea efectuării mobilizării, indicativul „Radu Cel Frumos”, conform O.G.-44 M, prevedea ca armata (subunităţi, unităţi şi mari unităţi) să treacă cu efectivele, tehnica de luptă şi alte materiale existente în acel moment la pace la îndeplinirea unei misiuni de luptă. Trebuie precizat un lucru foarte important: „misiunea armatei consta în angajarea luptei cu inamicul, în vederea limitării pătrunderii acestuia pe teritoriul naţional, nimicirii sau respingerii lui în afara graniţelor ţării !!!” ….
… in noaptea de 21/22 decembrie 1989 are loc o discutie de taina intre generalul Vasile Milea (care avea comanda trupelor din exteriorul CC-ului) si generalul Iulian Vlad (comandantul direct al garzii din interiorul cladirii), acesta din urma avansand ideia arestarii lui Ceausescu; din pacate (pentru romani si pentru el) Milea nu agreaza actiunea (prin sotie fiind si ruda cu clanul dictatorului) si amana INTOARCEREA/SCHIMBAREA (fiind macinat si de remuscarile actiunilor de la Timisoara …) …
… in minutele urmatoare Elena Ceausescu, cere disperata, “Directiei a V – a” (in limbaj popular “Seikko-Five”), baricadarea intrarilor. Dar in timp ce ofiterii incep sa construiasca baricada din mese si scaune, generalul Iulian Vlad ordona sa nu se blocheze complet intrarile ci doar in mod partial ...
… conspiratorii loviturii de stat il „sinucid” pe Milea … Presupusa sinucidere a avut loc in biroul generalului garzilor patriotice, Corneliu Parcalabescu (vazut des in preajma Elenei Ceausescu), cu o arma ce apartinea unui subofiter din garda de corp a acestui general ...
Moartea lui Milea a fost anuntata de catre Nicolae Ceausescu ("Tradatorul s-a sinucis!") pe postul national de televiziune, chiar in prima jumatate a zilei de 22 decembrie 1989 (~ 9,40), inainte sa fuga cu elicopterul din sediul CC al PCR. Pana la data de 21 decembrie, ministrul Milea a transmis ordinele comandantului suprem Ceausescu de reprimare a manifestantilor si a coordonat executarea acestora impreuna cu ministrul de Interne - Tudor Postelnicu, seful Securitatii Statului - Iulian Vlad, si seful garzilor patriotice – generalul Corneliu Parcalabescu.
In zilele revolutiei, dar si in anii care au urmat, multi dintre oamenii-cheie ai evenimentelor din 1989 au murit, au disparut ori s-au sinucis in conditii ramase neelucidate. Desi in majoritatea cazurilor anchetatorii s-au grabit sa diagnosticheze cauze naturale sau accidentale, exista numeroase suspiciuni legate de aceste decese ... explicatia logica consta in faptul ca unii nu au acceptat INTOARCEREA/SCHIMBAREA si au fost imediat inlaturati ca sa nu compromita planul conspiratorilor care executau lovitura de stat, iar altii care stiau prea multe sau chiar participasera partial la anumite actiuni trebuiau sa duca cu ei in mormant detaliile evenimentelor dramatice ale acelor zile si sa NU apara marturiile lor astfel incat sa se pastreze conspiratia/secretul si sa ramana in fata revolta/revolutia maselor/poporului roman … deci decese naturale sau accidentale, dar si sinucideri … nu vom sti probabil niciodata care este adevarul despre moartea generalilor Marin Ceausescu, Stefan Gusa, Nicolae Militaru, Dumitru Puiu, Gheorghe Voinea, Stelian Pintilie, Emil Macri, Nicolae Doicaru, Gica Popa, Ion Bunoaica, Safta, Cerbu sau a coloneilor Gheorghe Ardeleanu si Vasile Malutan ...
… revenind la dimineata de 22 decembrie, generalul Stanculescu care juca/lupta la mai multe capete/pe mai multe fronturi, desi avea piciorul, urma planul: reuseste sa-l determine pe Ceausescu sa-l numeasca ministru M.Ap.N. desi in ierahia militara postul urma sa fie dat prim-adjunctului generalului Milea deci generalului Guse – seful marelui stat major, evacuarea/capturarea cu elicopterul a Ceausestilor (cu acel naiv/inocent: „Victore – ai grija de copii !!!”) si ordona căpitanului Marius Tufan de la centrul de transmisiuni al armatei sa se puna la dispozitia nemijlocita a sa … astfel pe data de 22 Decembrie, intre orele zece si sapte minute si zece trei zeci, sunt date cinci ordine succesive ale generalalui Stanculescu pe care acesta le transmite folosind indicativul cod-secret “RONDOUL”, indicativ care apartinea de fapt generalului Milea. Trupele executante erau convinse ca aceste ordine sunt date de generalul Milea: “RONDOUL ordona: Nu se trage ! Va intoarceti in cazarmi ! s.a.m.d.”.
Pleaca apoi la sediul M.Ap.N. din Drumul Taberei si in tot cursul evenimentelor din 22 decembrie 1989 dar si in zilele urmatoare, generalul Stanculescu nu s-a miscat din acest sediu operativ de comanda; contraamiralul Ştefan Dinu, care în 1989 era comandant al Direcţiei de Informaţii din cadrul Marelui Stat Major, organizeaza cu o brigata de tancuri si TAB-uri apararea sediului … tot in biroul generalului Milea, ocupat acum de complotisti, era si un telefon operativ, rosu, direct cu Moscova ... Generalul Guse este lasat in cladirea CC-ului, cu ordine, total ineficiente/fara efect, date prin/la televizor …
… o scurta trecere in revista asupra misterului disparitiei/mortii celor 28 de generali care, dupa cum spuneam, fie nu au executat „rondoul” fie stiau prea multe secrete ale complotistilor:
·                                 pana in 1998, dosarul decesului ministrului general colonel Vasile Milea a fost inchis cu diagnosticul "sinucidere", desi in raportul medico-legal de expertiza nu au fost consemnate urme de pulbere pe haine si pe corp, urme specifice cazurilor de sinucidere prin impuscare; s-a redeschis dosarul in 1998 dar magistratii militari Vasile Stanca si Gheorghe Oancea, au clasat dosarul tot cu sinucidere, fara a explica de ce in raportul medico-legal nu au fost consemnate urmele lasate de traiectoria glontului ucigas;
·                                 Colonelul Gheorghe Trosca, adjunct al sefului de Stat Major USLA, coordona, in noaptea de 22 spre 23 decembrie, trei transportoare blindate catre Ministerul Apararii Nationale, unde i se ordonase sa sprijine apararea. Transportoarele au fost distruse, iar echipajele USLA macelarite de catre dispozitivele de aparare ale MApN, care i-au luat drept teroristi (asa au fost informati conducatorii dispozitivelor de aparare de la minister) …. Trosca era antrenat sa cunoasca si sa riposteze in situatii limita gen lupte de gherila si contracara metodele de diversiune. Era unul dintre ofiterii care ar fi putut depista rapid "celula" transmitatoare de informatii diversioniste despre teroristi, "fantomele" care au generat, dupa 22 decembrie, circa 1.000 de morti si 3.000 de raniti; tot el, anterior, intocmise dosarele de urmarire Corbul 1 si 2 ale generalului Militaru …
·                                 Generalul Constantin Nuta, seful Militiei, si adjunctul sau, generalul Velicu Mihalea, au murit in seara de 23 decembrie 1989, dupa ce elicopterul care-i aducea la Bucuresti a fost doborat la Alba Iulia. Pana la data de 20 decembrie, cei doi au sters urmele macelului de la Timisoara (pe data de 19 decembrie au trimis cadavrele la Bucuresti, unde au fost incinerate, iar cenusa lor a fost aruncata la groapa de gunoi a Capitalei), apoi s-au dus la Arad. In dimineata zilei de 23 decembrie au luat trenul spre Bucuresti, dar la Deva au fost arestati si dusi la sediul unui regiment de geniu din oras. Apoi au fost urcati intr-un elicopter (unde au fost legati cu franghii de scaune) pentru a fi dusi la Bucuresti. In loc sa se indrepte spre Capitala, elicopterul si-a schimbat – nu se stie de ce ! – traseul spre Alba Iulia. Elicopterul a fost doborat pe dealul Mamut din Alba Iulia de catre militarii de la sol, care au primit ordin sa doboare tot ce zboara, deoarece ar fi fost vorba de "teroristi". Ordinul a venit de la Bucuresti, de la celula de comanda de la MApN (unde se aflau, intre altii, generalul Victor Athanasie Stanculescu si Ion Iliescu), dupa cum s-a aflat de curand in cadrul anchetelor de la Sectia Parchetelor Militare. Au fost identificate persoanele care au transmis ordinul de doborare "a tot ce zboara", precum si cei care le-au executat. Considerat o adevarata biblioteca vie, Nuta a fost anterior sef la contrainformatiile militare. Era extrem de temut si multi l-ar fi dorit disparut;
·                                 Generalul Dumitru Puiu, comandantul Aeroportului Otopeni, a disparut, pur si simplu, pe 24 decembrie 1989, dupa ce a anuntat la TVRL ca detine filme cu masacrul de la Otopeni. A fost descoperit pe strazile Timisoarei, unde a fost internat la spitalul de psihiatrie. A murit in mod suspect la inceputul lui 1990. Casetele disparute ar fi facut lumina asupra diversiunii de la aeroport in urma careia numai intr-o singura ora au fost ucise circa 50 de persoane. Conditiile disparitiei generalului Puiu nu vor putea fi elucidate niciodata, sustin surse judiciare;
·                                 Generalul Marin Ceausescu (fratele dictatorului) – seful reprezentantei comerciale a Romaniei pentru Europa de Vest de la Viena (in fond, o centrala de spionaj) – a avut acces la conturile familiei Ceausescu. La 28 decembrie 1989, acesta "s-a sinucis prin spanzurare" la sediul reprezentantei, iar conturile Securitatii au disparut. Moartea generalului Ceausescu nu a fost anchetata …;
·                                 Generalul Nicolae Doicaru (seful Directiei de Informatii Externe intre 1959-1978) a murit extrem de ciudat la o partida de vanatoare din 1992, verdictul anchetatorilor fiind cel de "sinucidere prin impuscare". Toti participantii la vanatoare aveau cartuse cu alice, dar Doicaru a fost ucis de un glont care nu se stie din arma cui a "pornit". Doicaru a fost prieten cu Pantiusa Bodnarenko, fostul sef al generalului Mihai Pacepa (generalul de Securitate, "defectat la americani"), iar dupa 1990 a fost consilierul lui Gelu Voican Voiculescu. Dosarul a fost clasat;
·                                 Generalul Ion Bunoaica, fost sef al comandamentului Trupelor de Securitate Timisoara, implicat in reprimarea de pana la data de 21 decembrie, numit ulterior sef al noii Jandarmerii Romane, s-a prabusit cu un elicopter in 1995, impreuna cu generalul de politie Ion Eugen Sandu (fost la Militie). Bunoaica era un martor incomod, deoarece putea spune cine si ce ordine de reprimare a dat la Timisoara. Dosarul mortii a fost clasat …;
·                                 Generalul Emil Macri, seful Directiei a II-a de contraspionaj economic a Securitatii, specializat in inabusirea revoltelor (inclusiv a revoltelor din 1977 si 1987), a fost arestat si inchis dupa revolutie. Macri nu a apucat sfarsitul procesului sau. El a murit in aprilie 1991. Diagnosticul oficial a fost "infarct", dar s-a sustinut si ipoteza intoxicarii sale in masina care il transporta de la un spital la altul. Diagnostic: "moarte naturala" …;
·                                 Judecator militar, generalul Gica Popa, presedintele completului de judecata in procesul Ceausestilor, cel care a pronuntat condamnarea la moarte a acestora, s-a sinucis prin impuscare intr-o unitate militara la data de 1 martie 1990, dupa ce a cerut trimiterea la o ambasada in strainatate, pentru protectie. Potrivit unor surse judiciare, generalul Popa, pana la sinucidere, a fost asaltat de telefoane de amenintare cu moartea. Dosarul a fost inchis …;
·                                 Generalul Gheorghe Voinea, comandantul Armatei I , a coordonat represiunea din Bucuresti si se presupune ca a cunoscut imprejurarile "sinuciderii" ministrului Milea. A fost gasit mort in birou la inceputul lui 1990. Nu s-a anchetat decesul generalului, moartea fiind considerata "naturala" …;
·                                 Generalul Safta, seful dispozitivului de aparare al sediului MApN, mort la inceputul lui 1990. El i-a cunoscut pe toti membrii "celulei de comanda" din sediul MApN, de unde au plecat toate informatiile diversioniste, generatoare de victime. Imprejurarile mortii generalului Safta nu au fost anchetate ("moarte naturala") ..;
·                                 Generalul Cerbu, seful centralei Transmisiunilor MApN, a detinut controlul asupra circulatiei informatiilor si ordinelor. El este cel care a anuntat la TVRL ca "s-au intrerupt legaturile cu Securitatea...". A stiut cine si ce ordine a transmis. Ca si fiul sau, tot ofiter, Cerbu a murit de cancer galopant ("moarte naturala") …;
·                                 Generalul de Securitate Stelian Pintilie, seful tuturor transmisiunilor militare si civile din Romania (sef al generalului Cerbu), cu sediul la Palatul Telefoanelor din Bucuresti, a murit in conditii suspecte, dar decesul a fost consemnat ca "natural". La revolutie, din centrala, s-a ocupat de intreruperea legaturilor unitatilor Ministerului de Interne si ale Securitatii si a creat o linie directa, securizata intre centrul de comanda de la M.Ap.N. cu celulele aflate in sediul CC al PCR si cu TVRL. Generalul Pintilie a stiut cu exactitate cine a facut diversiunea, care au fost verigile de transmisie, cine le-a executat si cu ce scop;
·                                 Generalul Nicolae Militaru (Corbul 1 si 2 !), primul ministru postdecembrist al Apararii, a murit de cancer galopant ("moarte naturala") in 1996, la scurt timp dupa ce a anuntat ca va fi contracandidatul lui Ion Iliescu la presedintia Romaniei. Militaru a fost deconspirat ca agent sovietic. Cunostea in detaliu reteaua KGB din Romania, din care facea parte;
·                                 Generalul Stefan Gusa, seful Marelui Stat Major General al Armatei, a participat la reprimarea demonstrantilor de la Timisoara pana la data de 19 decembrie 1989. A murit de cancer galopant ("moarte naturala") in martie 1994. Membrii familiei sale au declarat presei ca boala i-a fost provocata intentionat pentru a fi impiedicat sa spuna tot adevarul despre cei implicati in crimele din decembrie 1989; in noaptea de 22 decembrie, in sediul CC-ului, i s-a servit o „cafea amara” (indulcita cu scopolamina/digoxina sau alte zaharuri de viata lunga !);
·                                 Colonel Gheorghe Ardeleanu, fost sef USLA, fost sef de contraspionaj pe spatiul european, a murit in iunie 1993, cand s-a "intoxicat cu insecticid, stropind cartofi" la Petrani (langa Oradea). Diagnosticul: "moarte accidentala" …;
·                                 Locotenent-colonelul de Securitate Vasile Malutan, fost pilot al lui Nicolae Ceausescu, s-a prabusit cu elicopterul de la inaltimea de 12 metri "in timp ce uda vita-de-vie" la Fundulea ("moarte accidentala"). Cu o zi inainte de a muri, el a sustinut in fata unei comisii parlamentare ca "la plecare, in 22 decembrie, Nicolae Ceausescu avea cu el o valiza plina cu documente" …. s.a.m.d. sau etc., etc.

rondoul … deci o INTOARCERE/SCHIMBARE
Alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 … masele/poporul voteaza „rondoul … INTOARCEREA/SCHIMBAREA” fiecare dupa ceea ce a trait/ceea ce vroia sa traiasca … in carti erau cei doi candidati cu decalaj lejer intre ei dupa primul scrutin … noi votam/jucam carti iar „serviciile” masluiau si potriveau quinta regala … uimirea a fost nationala si prima jumatate de tara care initial jubila, se dispereaza apoi si nu-si explica „cum” si „de ce ???” …
Explicatia aparenta a intoarcerii/rasturnarii rezultatului votului in turul doi a fost data de sociologi si analistii politici si a constat in rolul hotarator al „partidului FACEBOOK”/„partidului DIASPORA” … de fapt uluitoarea rasturnare a rezultatului votului din turul doi a fost „numaratoarea” facuta cu melanjul prestatiilor „serviciilor” noastre si ale masoneriei, serviciilor big-brother –ilor europeni si de peste ocean si intereselor/jocurilor geopolitice, ale marilor finante/noii ordine mondiala si guvernului acesteia si … evident/de nediscutat ale destinului/sortii/hazardului poporului roman si Dumnezeu; adica sa nu ne pierdem speranta, TOT-ul putandu-se face si desface …
… a se vedea si Ion Cristoiu: [Cele 25 de întrebări stîrnite de marea enigmă postdecembristă: „Klaus Iohannis – preşedinte” … De ce s-a cramponat Crin Antonescu de dubla funcţie a lui Klaus Iohannis – cea de ministru de Interne şi cea de vicepremier cu finanţele – dacă pînă la urmă Klaus Iohannis i-a luat toate funcţiile ???? De ce s-a încăpăţînat Victor Ponta să-i refuze lui Klaus Iohannis dubla funcţie, deşi ştia că asta va duce la ruperea USL ????] … s.a.m.d. sau etc., etc.
De data acesta remiza la „rondoul … deci o INTOARCERE/SCHIMBARE”; ca la o nunta/casnicie: conteaza si prima noapte (cine este mireasa/mirele/nasii respectiv presedintele/prim ministru/parlamentul), dar esentiala este si viata de familie, de dupa, care urmeaza mandatului/mandatelor de 5 ani … bine ar fi ca cele doua jumatati de tara sa-si gaseasca/implineasca destinul: ROMANIA cu tricolorul si nu partide/politichie/nemernicie/zadarnicie … de la “stejarul din 1944 …” s-au pierdut 45 de ani; de la “radu din 1989 …” deja au trecut 25 de ani …
… cum plangea/gandea/simtea/prorocea Bacovia in “Poema finala”:


Eu trebuie sa beau, sa uit ceea ce nu stie nimeni,
Ascuns in pivnita adanca, fara a spune un cuvant.
Singur sa fumez acolo, nestiut de nimeni,
Altfel, e greu pe pamant ...
Pe strada urle viata, si moartea,
Si planga poetii poema lor vana ...
Stiu.
Dar foamea grozava nu-i gluma, nu-i vis -
Plumb, si furtuna, pustiu,
Finis ...
Istorie contemporana ...
E timpul ... toti nervii ma dor ...
O, vino odata, maret viitor
.



rondoul … deci o INTOARCERE/SCHIMBARE
… si acum dupa aceasta scurta si istorica introducere sa vedem EU cum as face un “rondou … deci o INTOARCERE/SCHIMBARE ???” …
Executarea “rondoului” presupune minte/judecata/vointa infinita, sanatate/viata si TIMP; paradoxul consta in faptul ca majoritatea dintre noi nu avem aceste conditii/conjuncturi concomitent: la tinerete avem sanatate si timp si apoi, dupa 50 – 60 ani, mintea da pe rod dar nu mai avem timp si sanatate …
EU, daca ar fi sa am 40 ani:
·                                 TIMP-ul nu poate fi oprit dar se poate compartimenta: trecut, PREZENT, viitor. Sa nu ne mai uitam la trecut pe zicala “mortu’ nu se mai intoarce de la groapa” sau ‘mortu’ e mort, nu mai misca”; ce a fost a fost asa cum a fost. Sa nu murim de frica zilei de maine sau de grija pentru altii; poate “maine” nici nu mai vine, iar tu trebuie sa traiesti pentru tine si nu pentru altii. Ramane PREZENTUL si “sa traiesti CLIPA !!!; voi mai reveni asupra “CLIPEI”;
·                                 In fiecare dimineata sa incepi ziua cu ferma hotarare sa fi FERICIT !!! Optiunea implica in primul rand lipsa oricarui plan/dorinte/vrere; ceea ce vine/se infaptuieste este binevenit si te face fericit. Cum te sfatuieste parintele la cununie: “nu te compara cu altii !!!”; tu esti tu si altii, oricum, iti sunt inferiori. Testul suprem de invidie/pizmuire: “ai face schimb cu X, cu totul (si bune si rele) ???”; inevitabil, la o analiza profunda/atenta/sincera, raspunsul este NU !
·                                 Sa nu te auto-pacalesti cu “daca; daca si daca si daca”; te scuzi si minti ca nu esti fericit/nu faci ceea ce ti-ar fi placut fiinca nu ai bani: “daca” aveam un million aveam si vila si limuzina si casa de vacanta si excursie pe aiurea si … si … “daca ‘ …”daca”. De fapt este o enumerare mincinoasa la fel ca atunci cand ti se fura portofelul cu o mie de lei si te vaiti ca ai fi cumparat de banii respective pierduti si una si alta si cealalta; in fond ai face o singura achizie ! Trebuie sa te lepezi de “satana” si “ochiul dracului”: BANII !!! Sa fi bogat prin judecata/mintea/intelepciunea ta si sa fi “liber”; nu-ti trebuie bani ca sa mirosi o floare-sa asculti o melodie-sa te imbeti de un rasarit/apus de soare-sa auzi un gangurit de copil si altele si altele si chiar “TOATE” din viata si acest pamant;
·                                 Sa crezi in “CEVA” !!! Sarim detalierea; fiecare dintre noi este un “EU” diferit de “TINE” sau “EL”;
EU, la varsta pe care o am:
·                                 Da-I timpului TIMP !!! Nu prea mai am TIMP; trebuie sa “traiesc CLIPA !!!”
… “CLIPA/ORA-CEASUL/ZIUA/SAPTAMANA/LUNA/ANUL” … filozofic este “CLIPA”; de viata/din traire este “ANUL”; practic/mixt vom detalia “ZIUA” ! …
Fiecare zi trebuie traita/considerate/savurata ca si cum ar fi “ULTIMA ZI”; numai asa ai reusi sa stabilesti prioritatile fundamentale, sa desparti albul de negru, sa traiesti esenta fericirii si sa nu te lasi consumat/legat/influentat de lucruri/evenimente/oameni din fundal/collateral/obisnuite-curente-banale s.a.m.d.
Numai asa ai fi un suflet, in inaltare, care priveste detasat propriul trup fara viata, camera cu rude si prietenii lasati in urma drumului tau spre cer si toate “trecatoarele/neinsemnatele/inutilitatile etc.” de pe acest pamant; numai atunci ai vedea acea lumina alba imensa si calda care iti adduce impacarea de sine si care este descrisa de cei care au trecut printr-o moarte clinica. Numai astfel nu ai mai risipii TIMP-ul ca pana acum/ca si in trairea de pana la 50 ani; numai astfel ai avea adevarata masura a privilegiului vietii/trairii …
Teorie/filozofie/parareri/ganduri; greu/dificil/aproape imposibil de inteles/adoptat/adaptat/practicat/actionat … la ultima operatie cand imi trecuse efectul anesteziei rahi/partiale, in minutele cand suportam durerile interventiei pe viu, am avut clipe cand am intrezarit strafulgerarile luminii albe si calde; apoi dupa ce am scapat (cu viata) pe masura vindecarii, uitarea s-a lasat peste aceste clipe de adevar si ma scufund, din nou, in mocirla cotidianului si mlastina blazarii, lipsei de sperante si inutila cautare a FERICIRII
… si totusi, mereu, continuu, neincetat fiecare dintre noi sa-si dea comanda: “RONDOUL ordona: traieste CLIPA !!!”, deci numai astfel tinzi/doresti/intentionezi/accepti s.a.m.d. o INTOARCERE/SCHIMBARE – chiar daca practic nu o poti face/realiza/aplica/trai NICIODATA !!!
………………………………………………………………………………………………………

rondoul … deci o INTOARCERE/SCHIMBARE