duminică, 5 octombrie 2014

Generatia „CIURUITA”




„Nu trage, dom’ Semaca, sunt eu … Lăscărică !”




Asta vara s-au aniversat 50 de ani de la absolvirea liceului; mai acum cateva zile ne-am adunat si intalnit pentru „comemorarea”celor 45 de ani trecuti/muriti de la obtinerea diplomei de inginer.
Deci apare notiunea de GENERATIE; generatia nascuta intre 1945 – 1947 si scolita intre 1960 – 1970.
Ma voi referi strict la liceu si facultate si la colegii mei cunoscuti nemijlocit si alaturi de care s-au pe-trecut/scurs/traiti acei minunati si nemaiintalniti/nerepetabili ani !
Generatia mea; ma gandesc la o grupa de atleti care asteapta startul intr-o competitie … lupta/competitia vietii !
Generatia mea; ma gandesc la o tanara padure cu puiet proaspat plantat si care se dezvolta sub soare, ploi, vant … si soarta/destin.
Generatia mea; ma gandesc la o mana/grup/colectiv de tineri care se despart in Gara de Nord si fiecare se urca intr-un oarece tren = „trenul vietii” si au acelasi scop/destinatie: sa calatoreasca prin asta viata dupa cum ii este scris fiecaruia.






CONSTATARI. CONCLUZII. PARERI PERSONALE.
TOTUL si TOATE sunt sub imperiul TIMPULUI de la numararea anilor pana la mintea si intelepciunea cu ajutorul/intermediul carora judecam/analizam/simtim s.a.m.d. aceste lucruri.
Referirea la anumite momente se face prin datarea lor in raport de anumite repere temporare: inainte de primul razboi mondial, perioada interbelica, al doilea razboi mondial, 23 august 1944 = insurectia armata, guvernul Petru Groza/abdicarea regelui Mihai I/nationalizarea, moartea lu’ Stalin/stabilizarea monetara/canalul Dunarea, moartea lu’ Dej/inscaunarea lu’ Ceausescu, 1989, domnia Iliescu/Constantinescu/Basescu s.a.m.d.
Fiecare generatie are bune si rele; fiecare generatie are senzatia/sentimentul/credinta ca la ea cele rele sunt mult mai rele/mari/amare/profunde/tampite ca ale parintilor sau urmasilor.






Generatia mea a crescut si partial s-a maturizat sub soarele epocii de aur; generatia mea s-a aruncat sincer si plina de optimism in capitalism care s-a dovedit a fi salbatic/paradoxal si isi petrece/traieste stadiul/statutul de pensionar … si nu ca nu traieste BINE dar abia mai traieste !
Generatia mea a crescut si s-a format pe baza anumitor principii/conjuncturi interne-externe; cand s-a lucreze/traiasca si sa se bucure de munca/eforturile depuse, brusc, apare o „jungla” cu alte „animale” etc.
Ideologizati sa aparam cortina de fier, sa nu sarim peste zidul Berlinului si sa luptam cu capitalismul care era pe marginea prapastiei, ne trezim in situatia de „fara frontiere”/„globalizare si guvern mondial”/„incalzire globala”, pepiniera de partide politice, epidemii de evaziuni fiscale si plagi canceroase de coruptie, legalizarea drogurilor/casatoriile transexualilor si swinging-ereala universala.
Generatia mea are senzatia/iluzia ca sta cu capu’-n sus fara sa sesizeze/constientizeze ca lumea s-a intors cu dosu’-n fata !



Sunt scoli cu cladiri moderne si frumoase in care nu se mai face scoala si insi care ar vrea sa lucreze dar nu mai sunt fabrici/santiere/uzine; totul se importa (mai ieftin si mai bun) si se comisioneaza, totul este de vanzare si BANul este Atlas-ul care tine-n spinare GLOBul si G7.
Generatia mea intra in spital cu o boala si iese fie cu 7 infectii intraspitalicesti sau la orizontala cu picioarele-nainte.
Generatia mea este o adunatura jalnica de „lascarici” care ar fi comica daca nu fiecare dintre NOI ar apartine/face parte din EA …