Loading...

miercuri, 15 octombrie 2014

SENS UNIC sau GIRATORIU ?!?


Privind numai spre capatul drumului risti sa pierzi farmecul inegalabil al traseului si zonelor din lateral sau tintind numai o bucurie mare, singulara,  a vietii nu gusti micile, dar multele, fericiri cotidiene.Parabola grafica, apparent, te face sa crezi ca optiunea este simpla; daca te gandesti insa ca omul/fiecare dintre noi este si sofer” si masina” situatia se complica si argumentatia Mihaelei, desi frumos scrisa, fluent/concis dar partizan, nu este suficienta. Raman multe dintre ele ca bune intentii, fumuri amagitoare” si vise/dorinte, multe dorinte/vise …Initial ma pregateam sa joc rolul avocatului diavolului; apoi m-am gandit/considerat ca nu este cazul sa emit eu judecati in numele altora sau sa formulez sfaturi pentru altii.
Acum transcriu numai gandurile mele din acest moment; totul este relativ. Maine poate fi invers sau contrariu a ceea ce simteam ieri; vorba aceea: niciodata sa nu spui niciodata !!!”.
In fiecare din noi coexista un leu si un miel; apar momente si timpi cand intentionat si fortuit se poate sa vrem/dorim/ne planificam sa fim leu” dar sufletul ne ramane de miel”.
De unde titlul si dilemma mea ? Pai daca este sens unic, indifferent de directia “viata NOUA/VECHE”, nu poti sa intorci caci te ciocnesti cu cei care circula in continuare pe sensul respective. Apoi ramane constanta optiunea de schimbare ? E fezabila ? Nu cere sacrificii mai mari decat avantajele/castigurile ? (principiul ca unei victorii cu pretul sacrificiului ii este opozabila o infrangere suportabila !?!).
Totul este relativ/schimbator/modificabil si instabil in TIMP ! (ahhh TIMPUL !); deci pare mai adecvat/adaptabil/mulat pe noi si realitate - semnul GIRATORIU.
TOTUL are un rost/logica  si un ciclu in mai multi/anumiti TIMPI specifici; optiunea Mihaelei evident ca schimba/modifica ciclul.
O viata noua”; ar fi posibil daca ai fi/exista ca 2 fiinte/EUuri in lumi paralele. Nu se poate, apparent/in mod obisnuit, sa schimbi la un moment dat directia/comportamentul/intreaga ta viata din cauza ca pe langa elementele de software (sa presupunem ca mental/ca vointa si gandire ai putea elabora o astfel de hotarare/strategie) apare inevitabil logistica hardware (familia, rudele, cunostintele, acvariul social/professional, educatia si instructia si atatea, atatea altele care sunt si nu-mi vin acum in gand).
Bine: Mihaela = Ella incepe o noua viata”; este un pic , inevitabil, si o noua fiinta/femeie” cu alta conduita, prestatii, obligatii profesionale/sociale s.a.m.d. Ella are deci alti fluturasi” mentali dar garderopa" logistica este aceeasi.
Parintii admit orice” din ceea ce ar putea adduce fericirea/buna-starea copilului; Alina a urmat medicina (medic specialist - medic primar), psihologia, masterat la Salamanca in medicina sociala, doua rezidentiate pentru inca trei competente medicale adiacente, DELE superior (Diploma de Espanol - Nivel superior), atestat Cervantes de traducator autorizat nivel 3, atestat operator PC/IT. Si ? … Dupa 15 ani viata si hardware-ul o forteaza sa intre in giratoriul si nu pe magistrala „o viata noua”. Adica orice om/fiinta simte cateodata nevoia sa se opreasca din „alergat” si sa asculte o muzica fidela odihnii sufletului sau.
Revin: noua Ella nu este putin narcisista/egoista ? Este o aceeasi sotie si mama  ?!? Ce parere au copii si sotul despre noua partenera" si ruta ei pe transfagaraseana NLP ?!?
Stateam noptile sa elaborez cursuri si sa public articole si carti in loc sa stau si sa ma imbat de prezenta Andrei, asta pentru o „noua viata”; acum arunc maculatura de pe balcon ca sa nu se prabuseasca sub greutatea unor „inutilitati” care se gasesc, la infinit/nelimitat, pe internet. Mi-am stricat/obosit ochii ca sa desenez/corectez grafica in tus pe calc; acum cu un scanner, soft Snagit/photoshop s.a.m.d. se fac toate „descoperirile  acoperite” ale lu’ peste, sphionilor si rudelor acestora.
Fetitele erau mici si eu stateam ascuns in sufragerie si lucram la „o noua viata”; veneau la geamul de la usa si zgariau cu unghiutele, cautandu-ma. Sau stateam cu nepotica si derulam DVD; „unde pleci ?” – la Billa dupa „bobo”; nu-mi mai trebuie nicio „bobo”/stai mine ici ca vine upu" !.
Si atunci ?!? Nu este mai corect o optiune de giratoriu ? O declari/semnalizezi „NLP” si la o adica o mai poti coti nevazut/mascat/fortat si numai spre ceea ce se poate face/trai obisnuit si este rational/fezabil.
Intentii bune dar pana la Dumnezeu te manaca Sfintii ! Sublim un cabinet psi si pentru psiholog si pentru suferind; si totusi la sfarsitul anului PFA-ul de Ella trebuie sa depuna bilantul contabil si de la extaz se trece /intra la/in agonie.
Pe de alta parte daca Eminescu avea iubirea/dragostea impartasita mai ar fi „erupt”/rasarit Luceafarul pe bolta sufletelor noastre ?!? Ella va fi o „stea" numai pentru ea sau va reusi sa lumineze/straluceasca si pentru alti debusolati ?
Putem considera ca vreunul dintre noi este total/in mod absolut LIBER" ??? In final, conclusiv nu avem niciunul pe deplin/in mod absolut dreptate; confirmarea solutiei optime/roz vine la un TIMP trecut, care deja s-a scurs/trecut/consumat … sau nu mai vine si Ella si eu avem cate o jumatate de dreptate ?!? In fond fiecare pasarica sau suflet/om piere ori canta/traieste pe limba ei/optiunile-drumul ales ... si este cu adevarat/in mod real „LIBER" sau numai se considera el ; asa sa fie ???disperare si SALVARE/EVADARE… scriu aceste randuri, in primul rand, pentru mine ca sa NU uit la disperare ca, relativ/totusi, exista o SALVARE si EVADARE din orice situatie tragica dramatica/limita !!! … relativ/totusi, adica se poate si sa NU mai existe …

Lumea pe Pamant are o structura duala in simetrie contrara/in oglinda pornind de la Eva – Adam/Young – Yang, Zi – Noapte/Alb – Negru, Pozitiv – Negativ/Viu - Mort si terminand cu viata noastra cu bucurii/necazuri.Viata noastra !
Trebuie admis si constientizat ca dualitatea se aplica universal de la sentimente, stari, situatii, intamplari s.a.m.d. de la elemente fundamentale pana la nimicuri cotidiene.
TOTUL si TOATE au 2 fete/culori/stari cu semnificatiile specifice:


alb, pozitiv, zi, bucurie, o anume fericire; VIATA

negru, negativ, necaz, un fel de depresie; MOARTE


TOTUL si TOATE au o gama infinita de nuante, intr-o continua miscare/transformare browniana/cameleonica.
TOTUL si TOATE sunt reversibile cu exceptia TIMPULUI care este ireversibil dar care face totusi o reversibilitate viata/moarte insa din pacate/nefericire nu la o aceeaşi fiinta/persoana; ce azi este alb si sus maine poate fi negru si jos !


Viata noastra !Nedumerire: de ce fiecare dintre noi crede/simte/gandeste ca apasa/traieste/are parte etc. mai mult/frecvent/preponderent de clapele negre ??? De ce muzica altora ni se pare mai divina ???
Revin la cei care au (sau numai li se pare ?!?) preponderant “clape negre”, sunt desnadajduiti/disperati/in-cu depresii si care trebuie neaparat/obligatoriu sa vada/simta/traiasca in TOTUL si TOATE si „clapele albe”.NIMENI sa nu uite la disperare/necaz ca, totusi, exista o SALVARE si EVADARE din orice situatie tragica dramatica/limita !!! Propria manipulare a creierului/sufletului/inimii pe „muzica clapelor albe”.Viata noastra !
Viata noastra are anotimpuri cu o gama infinita de nuante, intr-o continua miscare/transformare browniana/cameleonica.

PRIMAVARA (nasterea, copilaria, adolescenta):


Cele mai fericite clipe; optiuni nelimitate; din pacate maturitate/experinta de viata scazuta si minte putinica/insuficienta; un vis care trece ca un vis !
Infinite planuri si vise pe care viata, in majoritatea cazurilor, le va infirma/ciunti/schilodi si prea putine se vor inalta ca si „coloana infinitului”.
Este anotimpul culorilor roz, luminoase si pline de dragoste si de iubire.

VARA (familia, cariera, viata de „viata” !!!)
Totul este posibil, viata iti ofera o infinitate de optiuni, oportunitati la „loz in plic”, sperante fara limite; ca si florile campului sau frunzele copacilor fiecare are „culoarea” lui si o viata/existenta mai buna/rea, fericita/necajita, lunga/scurta s.a.m.d.
La aniversarile de absolvire vezi/constati diferentele si asemanarile:
·         „succesurile” nu respecta notele din catalog;
·         frumusetea corpului/trupului este vremelnica; raman notabile calitatile absconse: caracterul, intelepciunea, generozitatea, cinstea, cumpatarea si peste toate bunul-simt;
·         daca esti mai putin simtit (mai nesimtit !) treci mai repede si necazurile si bucuriile; daca ai o simtire profunda ti frica sa fi fericit si te ingroapa framantarile si grijile;
·         poti muri fara iubire dar mori si daca nu ai cui oferii dragostea;
·         totul este reversibil/schimbator/modificabil; ce era „alb” la 20 de ani devine „negru” la 60 de ani. Era sa zic si „invers” uitand ca timpul nu se da inapoi si limbile ceasului nu se rotesc niciodata spre stanga !!!
·         „niciodata sa nu spui niciodata !!!”
Ochii si mintea primesc de-a lungul timpului (ahhh – TIMPUL !!!) ispitele diverselor fapte si lucruri; o multitudine de vicii iti dau tarcoale. Unii raspundem si capatam experienta vietii sub forma de cunoastere si inventar, altii se nenorocesc si mor in mizerie/chinuri/ disperare si multi raman imuni/indiferenti si merg impertubabil pe mai departe.


TOAMNA (se culeg roadele celor traite)
Bilanturi, impliniri, aduceri aminte, regrete ca timpul a zburat, nostalgii …Ganduri despre iubirile traite si trecute, clipe fericite binemeritate alaturi de cei dragi.


Este anotimpul culorilor pastel, melodiilor triste/nostalgice si bucuria roadelor vietii noastre si ale pamantului.
Ceea ce fizic se pierde (in special sanatatea !) se compeseaza prin maturitate, inteligenta, experienta vietii traite si a situatiilor la care am facut fata.

IARNA (frig …)
Este frig; ne imbracam cu hainele grele ale batranetii: suferinte, dureri, pareri de rau si amintiri – multe amintiri. Dar … este „bine”, chiar foarte BINE; cand te scoli dimineata ţapăn/rigid si anchilozat ai o certitudine si o imensa bucurie: „sunt inca VIU !”.Paradoxal desi este un anotimp „alb” are finalitati „negre”; SFARSITul te prinde imbracat in costum festin de lemn, multime de flori si atmosfera intima iluminata cu lumanari si candele.Revenind; reteta fericirii, supravietuirii in viata consta ca in orice situatie limita dramatica/tragica, la orice necaz major, stare de disperare/desnadejde s.a.m.d. deci elemente „NEGRE” sa gasesti antidotul „ALB” !!!
La o analiza atenta si exhaustiva nu exista nimic pe lumea acesta cu o singura culoare/fata/chip/figura etc.; la disperare exista SALVAREA/EVADAREA in gasirea, cu orice prêt, a ALB”ului.
In cazul nostru cu ANDRA:

NEGRU

ALB
Boala Andrei
Barza a adus-o la noi care o iubim infinit …
Suferinta Andrei
Alina de mica a vrut sa devina medic ca sa o trateze/vindece; eu si Rodica am devenit experti in medicina …
Plecarea/adormirea Andrei
Iisus, in care Andra avea o credinta totala, a salvat-o de la dureri/suferinta dupa numai 3 doze de morfina (din cele 40 initiale prescrise, fiecare administrata la interval de 4 ore) …
Dorul de ANDRA
… deocamdata NIMIC „alb”; cautam cu disperare … numai MACI NEGRI …

Cu bucuria ca Andra a nimerit la noi si nu la alta familie care sa o neglijeze sau sa nu-i acorde suficienta atentie, iubire/dragoste, aveam un joc imaginar cu ea; presupuneam ca ea este la alti parinti si ne intalnim intamplator pe strada. Ea desfacea manutele, ma lua in brate in ideea scenica ca alergam unul spre altul si concomitent tipam de bucurie: „Andra – Tata !!!”. Adica eram predestinati !!!
Adormirea si inaltarea a anulat si imensa frica pe care o aveam ca noi parintii vom disparea inaintea Ei; tot gandul/spaima/teama era „cine va avea grija Ei ???”
Dorul de ANDRA … iubirea egala fata de Alina si ingerasii ei … in rest numai MACI NEGRI …Fiecare dintre noi avem o „cruce de dus/suportat” si o „Golgota de urcat/parcurs/trait”; o multime de „cruci si Golgote”.
Nu putem compara „crucile” intre ele; un necaz al unuia este o bucurie pentru altcineva. Ceea ce este cert si se vede/observa aparent, la unii „crucea” este mai putin vizibila ceea ce nu inseamna ca nu ar exista „ceva negru” in existenta/viata lui (pe principiul „nici alb fara negru si nici numai negru” !).Sunt atat de obosit; suferinta, frica, durerea … in consecinta/mai mult ca probabil in cimitire este frecventa „urarea” ODIHNA VESNICA … scriu aceste randuri, in primul rand, pentru mine ca sa NU uit la disperare ca, relativ/totusi, exista o SALVARE si EVADARE din orice situatie tragica dramatica/limita !!! … relativ/totusi, adica se poate si sa NU mai existe …